Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

 Canyet

Canyet


Una prova pilot per millorar la biodiversitat de l’entorn: projecte per a la conservació de la fauna amenaçada de secà del Bages

L’Ajuntament de Manresa i l’entitat Bages Biodiversitat han engegat un projecte per millorar la biodiversitat de l’entorn del Canyet del Muladar, una finca de propietat municipal de més de 7.000 metres quadrats situada entre Sant Iscle i Joncadella. També amb la voluntat de protegir la fauna amenaçada de secà i donar a conèixer l’existència d’espècies protegides que viuen al voltant de la ciutat de Manresa.

El projecte està valorat en prop de 10.000 € i és finançat en un 70% per la Generalitat de Catalunya a través de la subvenció als Espais Naturals de Catalunya i en un 30%  per l’Ajuntament de Manresa. Les actuacions contemplades en el projecte s’han plantejat conjuntament amb Bages Biodiversitat, que com a entitat del territori que ha fet seguiments de fauna al llarg de 9 anys, són qui coneixen millor la realitat de l’indret i les necessitats de les espècies protegides i/o amenaçades de l’entorn de la ciutat.

A banda de millorar l’hàbitat agrícola per poder afavorir les condicions de les espècies que se’n beneficien,  el projecte s’ha dut a terme també amb l’objectiu de donar a conèixer l’existència d’espècies protegides i els beneficis per la biodiversitat de les pràctiques agràries sostenibles entre la ciutadania.

En aquest sentit, la diversitat de conreus i del paisatge agrícola afavoreix la biodiversitat i permet que algunes de les espècies de fauna amenaçada més rellevants trobin refugi i aliment al voltant dels conreus herbacis de secà.

Els treballs que s’han dut a terme són: la creació de refugis per a fauna, tot recuperant alguna part de l’edificació existent, creant refugis tipus vedruna i instal·lant caixes-niu, la creació de marges i naturalització dels existents, la gestió de la coberta herbàcia, així com seguiments periòdics de l’evolució de la fauna i els beneficis de cada actuació. Aquí podeu trobar totes les actuacions detallades:

Llistat d'actuacions


Bages Biodiversitat

Bages Biodiversitat és una associació que, des de l’any  2011, treballa fent seguiments d’aus al Bages. Agrupa persones amb un interès comú: la fauna. Principalment està formada per ornitòlegs, però també per altres persones amb interessos en el món de la botànica, l’herpetologia o l’entomologia.

La voluntat d’aquesta entitat és generar la informació necessària per a tenir un bon coneixement del patrimoni natural a la comarca del Bages, que permeti gestionar adequadament l’entorn natural. També teixir sinèrgies amb altres actors, amb la finalitat d’impulsar actuacions en benefici de la conservació d’espècies i hàbitats i de posar sobre la taula un element d’allò més important: la biodiversitat.