Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

 Història

Història


La primera referència a la conservació de l'entorn de la ciutat es va fer en el Pla d'Acció Ambiental del maig de 1998, al Fòrum Ambiental de la ciutat, on van participar ciutadans, administracions i més de cent cinquanta entitats representatives dels agents econòmics i socials del municipi de Manresa.

En el fòrum es van debatre i es van consensuar, al llarg de nou sessions, les línies estratègiques, els programes i les accions proposades dins d'aquest Pla d'Acció Ambiental. Concretament, les línies 5 i 6 parlaven de:

5. Conservar i millorar el patrimoni natural i la qualitat del paisatge

6. Consolidar l'espai rural com a element estructurador del territori

Més tard, durant el mes de març de 2005, es va iniciar l'elaboració del Pla Estratègic Manresa 2015, on en el seu programa 2.5. apareix per primera vegada el concepte d'Anella Verda i Agrària. En la realització dels compromisos establerts dins d'aquest Pla Estratègic, el mes de maig del 2009, dins el cicle Ciutat i Natura, es van dur a terme les primeres jornades dedicades a plantejar la necessitat de recuperar el valor del rodal de Manresa, sota el concepte d'Anella Verda de Manresa i seguint els passos d'altres iniciatives com Vitòria, Lleida, Tarragona, etc.

En aquestes jornades es va fer evident l'interès dels participants per a desenvolupar el projecte de l'Anella Verda de Manresa. Es va partir d'aquestes jornades per crear un grup de treball ampli, amb representació d'una part del teixit social de la ciutat de Manresa que, de forma conjunta i organitzada en comissions, treballa per donar forma al projecte global Anella Verda.

Institucionalització de l'Anella Verda. El 20 de desembre del 2010, el Ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar una Proposició sobre la protecció de l'Anella Verda de Manresa en la qual es definien l'àmbit i els objectius a assolir en aquests espais del rodal de la ciutat. Així mateix, la proposició incloïa el compromís de tots els grups municipals en la protecció, promoció i millora de l'Anella Verda

En els anys posteriors, la declaració no va anar vinculada a una estructura tècnica. No és fins al 2016 que es constitueix la Regidoria d'Entorn Natural, amb l'objectiu de dinamitzar l'Anella Verda de Manresa.