Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

 Enoturisme

Enoturisme


Enoturisme

El Bages té un important passat vitivinícola que ha deixat un gran patrimoni cultural i històric. Una clara mostra d’aquesta herència en són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que tenien com a funció principal la protecció dels pagesos davant les inclemències del temps, a més de servir de magatzem per l’utillatge agrícola necessari per treballar a la vinya.

A partir de mitjans del segle XX, però, la segona expansió industrial i els canvis en el mercat del vi van iniciar una forta recessió del sector, que no es va començar a mitigar fins la dècada de 1990. Precisament, l'any 1995 es va crear la Denominació d'Origen Pla de Bages.

La seu de la Denominació d'Origen està situada a La Casa de la Culla. Les primeres dades del mas de La Culla daten del 1009. Com la majoria de masos medievals es dedicà a l'elaboració de vi fins al segle XIX. L'Ajuntament de Manresa va comprar la casa i al 1984 comença a funcionar com a Casa de Natura, dedicada a l'educació ambiental per a escolars. Des de 1993, també actua com a Camp d'aprenentatge del Bages dedicat a la difusió de natura i del món agrari. L'any 2001 s'hi incorpora la seu del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages.

La Denominació d’Origen Pla de Bages agrupa una quinzena cellers hereus de la llarga tradició vitivinícola de la que va ser, al segle XIX, la comarca amb més vinya de Catalunya.

Podeu consultar tota la informació de la DO en aquest enllaç

Visites enoturístiques

El portal web Bages Terra de Vins és una eina imprescindible per tots aquells amants del vi i de la viticultura. En aquest portal hi podeu trobar tota l'oferta enoturística del Pla de Bages, amb la voluntat de posar a disposició de tothom, un punt de referència de les activitats i ofertes relacionades amb el món del vi a la nostra comarca.

Els vins

Tots els cellers del Bages tenen vinyes pròpies. La varietat de raïm autòctona de la comarca és la Picapoll, que dóna un vi blanc afruitat, d'aroma fresc, d'esplèndida textura i personalitat. Aquest raïm ha esdevingut símbol d'identitat del Bages ja que és l'únic lloc d'Espanya on es conrea aquesta preuada varietat. Pel què fa als raïms negres, també s'estan recuperant les varietats autòctones Picapoll negre, Sumoll i Mandó, que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona.

Les altres varietats que s'hi conreen són: Macabeu, Perellada, Chardonnay, Sauvignon blanc i Gewürztraminer per a blancs, i Garnatxa, Ull de Llebre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc i Syrah per a negres.