Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

 Festa del tomàquet 2019

Festa del tomàquet 2019


La Festa del Tomàquet celebra la seva tercera edició

La festa, que ha inclòs diversos actes, amb la gastronomia i el Mercat del Tomàquet com a protagonistes, s’ha dut a terme del 22 al 27 de juliol. Bars, paradistes del Puigmercadal i productors s’han unit  per fer tapes conjuntes amb tomàquet produït al Bages.

La Festa del Tomàquet del Bages ha celebrat la seva tercera edició amb més força que mai. La festa, que ha tingut lloc del 22 al 27 de juliol, ha comptat amb actes que han tingut continuïtat també durant tot el mes d’agost, ja que restaurants de la comarca han ofert a les seves cartes plats elaborats amb tomàquets de la pagesia bagenca. Podeu consultar el programa complet a la pàgina web de la Festa del Tomàquet: festadeltomaquet.cat.

L’horta de la comarca, regada pels rius Llobregat, Cardener i l’aigua de la Sèquia i el seus ramals, és un dels grans motors econòmics i paisatgístics del Bages. A més, gràcies a la Festa del Tomàquet, cada vegada s’aconsegueixen més sinergies entre persones productores, restauradores, comercialitzadores i consumidores finals del producte.

La festa es planteja com un projecte integral de diversos sectors de la ciutat per la dinamització agrària, però també comercial, turística, i de restauració. Està impulsada per l’Ajuntament de Manresa conjuntament amb MengemBages, Escola Agrària de Manresa, revista Proper, parc de la Sèquia, Alícia, Fundació Catalunya la Pedrera, Bages Impuls, Mercat Puigmercadal i Agrupació de Defensa Forestal del Bages, amb el suport, entre d’altres, del Consell Comarcal del Bages.

Tapes conjuntes entre bars, paradistes i pagesia

Enguany, s’han unit restaurants de l’associació l’Antic, paradistes del mercat Puigmercadal de Manresa i persones productores per crear tapes conjuntes.

Una de les grans capacitats que té la Festa del Tomàquet és la gran quantitat d’agents que estan implicats en l’organització de l’esdeveniment.  De fet, totes les activitats que s’hi duen a terme estan pensades per establir xarxes col·laboratives a llarg termini entre els diversos agents del territori que hi participen i per dinamitzar econòmicament el conjunt del Bages.

Els productors com a eix protagonista del mercat

La Festa del Tomàquet està permetent que cada vegada més productors de Manresa i comarca apostin decididament per plantar més varietats de tomàquets. De fet, promoure i explicar els tipus de tomàquets que es cultiven a la zona i, alhora, buscar alternatives a la seva comercialització és un dels objectius de la festa. Com en les edicions anteriors, hi ha hagut múltiples varietats de tomàquets, com l'esquena verd, el mamella de monja, el de Montserrat, el pebroter, el cherry, el de penjar i algunes proves de tomàquet negre, entre altres.

La pagesia bagenca ha format part de l’eix discursiu de la tercera edició de la Festa del Tomàquet. Han protagonitzat un vídeo on convidaven a tot el públic a assistir als actes i en especial al Mercat del Tomàquet.

El formatge ha estat el producte convidat i l’edició d’enguany ha comptat amb activitats com ara una demostració de cuina del xef Diego Alías.

La inauguració i els secrets d’un bon pa amb tomàquet

La Festa es va iniciar amb una jornada inaugural a la Fundació Alícia sobre ‘Els secrets d’un bon pa amb tomàquet’. L’objectiu d’aquesta jornada va ser donar a conèixer el món del pa amb tomàquet, però també posar de manifest la gran diversitat de productes agroalimentaris d’alta qualitat de què disposa el Bages i que conformen el seu rebost.

El Sopar del Tomàquet com a eix culinari

El Parc de la Seu va acollir la tercera edició del Sopar del Tomàquet. Diversos restaurants van oferir un menú molt complet amb productes alimentaris del Bages i amb el tomàquet dels productors participants com a protagonista de tots els plats. Un total de 8 plats, maridats amb vins del Bages, van conformar el menú d’una carta elaborada i cuinada per restaurants com El Mas de la Sala, Alberg de Castelladral, La Clandestin, Cal Magre, Hostal Soler, Kursaal Espai Gastronòmic i el suport imprescindible de Bages Terra de Vins.