Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

 Georuta per Manresa

Georuta per Manresa


Descripció

Aquesta georuta circular connecta el campus universitari de la UPC amb la resta de la ciutat de Manresa. La georuta ha estat inaugurada el 26 de setembre de 2021 per celebrar els 50 anys de la fundació de la Universitat Politècnica de Catalunya. El recorregut total és d'uns 10 km i té assenyalats punts d'interès amb informació sobre la geologia del pla de Bages, la història de la mineria de la potassa, les roques ornamentals de la ciutat i una obra d'enginyeria medieval com és la Séquia.

Al llarg del recorregut s’han assenyalat punts d'interès que contenen informació sobre:

  • La sèquia de Manresa. El recorregut passa per tres punts relacionats amb aquesta colossal obra d’enginyeria medieval. El Centre de l’Aigua de Can Font, el Pont Llarg que és un aqüeducte encara en funcionament i els dipòsits vells de la sèquia, que funcionaren al segle XIX i que actualment estan ocupats pel Museu de la Tècnica de Manresa.
  • La geologia del pla de Bages. Al llarg del camí afloren els principals tipus de roques del Pla de Bages. Al nord el subsol és format per gresos i lutites de color vermell d’una edat anomenada Priabonià (36 milions d’anys), al sud predominen els gresos, les lutites i els conglomerats de colors grisos i ocres que es formaren fa 40 milions d’anys en una edat denominada Bartonià. A les zones més planes aquestes roques són entapissades per un sòl més recent (menys d'1 milió d’anys) el qual és aprofitat pel cultiu agrícola i que ha donat lloc a importants troballes paleontològiques. L’estructura geològica del subsol de Manresa i la seva erosió en els darrers centenars de milers d’anys ha provocat l’aparició de nombroses balmes com la que ocupa la Santa Cova.
  • Les roques constructives del nucli històric de la ciutat. Observant en detall les construccions del nucli històric de la ciutat es pot identificar el tipus de roca que s’ha utilitzat. També es fa un apunt sobre la restauració de la Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa.
  • L’origen de les roques ornamentals dels edificis de Manresa. Mentre es realitza aquest trajecte es poden trobar roques sedimentàries, ígnies i metamòrfiques recobrint els edificis de la ciutat. Algunes d’aquestes roques ornamentals tenen un origen local però altres han viatjat uns quants milers de quilòmetres. A més, mirant les lloses amb atenció, es poden reconèixer tota mena de minerals i, fins i tot, fòssils.
  • El patrimoni miner i industrial de Manresa. El trajecte transcorre per una part de l’antic eix ferroviari que transportava la potassa de Súria cap a Manresa. També es passa pel costat de la Fàbrica Nova (Fàbrica Bertrand i Serra), testimoni de la gran activitat de la indústria tèxtil de Catalunya en èpoques passades.

En total hi ha 23 punts d'interès i la informació està disponible a través d’una audioguia.

Coneix més detalls de la ruta aquí