Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

 Festa del tomàquet 2020

Festa del tomàquet 2020


La quarta edició de la Festa del Tomàquet del Bages se celebra en un format especial

La celebració, que ha tingut lloc del 20 al 25 de juliol, s’ha adaptat a totes les mesures sanitàries derivades per la Covid-19.  La festa s’ha dut a terme en format semi-presencial amb l’objectiu d’evitar aglomeracions.

La quarta edició de la Festa del Tomàquet del Bages s’ha celebrat del 20 al 25 de juliol en un nou format amb l’objectiu d’adaptar-se a totes les mesures sanitàries requerides. L’esdeveniment està organitzat per l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, Mengembages, l’Escola Agrària de Manresa, Proper, Parc de la Sèquia, Alícia, l’Agrupació de Defensa Vegetal del Bages, Bages Impuls i Mercat Puigmercadal.

Com en altres edicions, la festa ha inclòs jornades, conferències, activitats gastronòmiques, visites a explotacions, i com a gran protagonista el Mercat del Tomàquet, que es va celebrar el dissabte 25 de juliol a la plaça Puigmercadal de Manresa amb la presència de productores i productors professionals de Manresa i comarca. La celebració s’ha allargat durant el mes d’agost. Alguns restaurants de la comarca han ofert les seves cartes i plats elaborats amb tomàquets de la pagesia bagenca. La celebració ha clos amb la “gran Tumakada”, una activitat per extraure llavors per a regenerar el banc de llavors d’Esporus.

La 4ta edició, que ha comptat amb l’Oli del Bages com a producte convidat, s’ha plantejat com un projecte integral de diversos sectors de la ciutat per la dinamització agrària, però també comercial, turística, i de restauració. Ha estat impulsada per l’Ajuntament de Manresa conjuntament amb el Consell Comarcal del Bages, MengemBages, l’Escola Agrària de Manresa, revista Proper, parc de la Sèquia, Alícia, Fundació Catalunya la Pedrera, Bages Impuls, Mercat Puigmercadal i Agrupació de Defensa Forestal del Bages. Podeu consultar el programa complet a la pàgina web festadeltomaquet.cat

El Sopar del Tomàquet com a eix culinari

A causa de la situació de pandèmia, el sopar del tomàquet d’aquest any no ha tingut la seva ubicació habitual (el parc de la Seu) i s’ha celebrat al restaurant Mas de la Sala.  Hi ha participat 6 cuiners de diversos restaurants de la comarca (restaurant Mas de la Sala, restaurant Alberg de Castelladral, restaurant Le Clandestin, restaurant Cal Magre, Hostal Soler i Kursaal Espai Gastronòmic)  i s’han pogut degustar diverses varietats de tomàquets, maridats amb l’oli del Bages, que aquest any s’ha introduït a la Festa com a producte convidat. Una part de la recaptació del sopar es destinarà a fons socials. També s’ha fet una recollida d’aliments que es destinarà a la xarxa Intergrupal de Suport Mutu de Manresa.

Finalment, també s’ha organitzat un showcooking, que s’ha retransmès on-line, en el qual els cuiners participants han mostrat tots els secrets d’algunes de les seves receptes.

Els productors: protagonistes de la festa

La Festa del Tomàquet està permetent que cada vegada més productors de Manresa i comarca apostin decididament per plantar més varietats de tomàquets. De fet, promoure i explicar els tipus de tomàquets que es cultiven a la zona i alhora buscar alternatives a la seva comercialització és un dels objectius de la festa. Com en les anteriors edicions, hi ha hagut múltiples varietats de tomàquets, com l'esquena verd, el mamella de monja, el de Montserrat, el pebroter o el cherry, el de penjar, entre altres.

A causa de la Covid, aquest any no s’han pogut realitzar activitats paral·leles dins del mercat Puigmercadal. Tot i això, si que s’han dut a terme visites als pagesos de l’horta manresana. En aquesta edició, s’han organitzat dos grups reduïts, un de matí i l’altre de tarda, per visitar alguns dels agricultors que reguen amb aigua de la sèquia. En concret, s’han visitat les explotacions del Xavier Torras, el Joan Borrós al Poal, l’horta de Can Calafell i les Arnaules a Viladordis.  

Jornades tècniques

Paral·lelament a la resta d’activitats, dimecres i dijous també s’han dut a terme dues jornades tècniques. La primera va ser organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. És la tercera jornada de producció i consum agroecològic que se celebra en el marc de la festa del tomàquet, que cada any reflexiona sobre un tema d’actualitat.

La segona, organitzada per l’escola agrària i titulada “Itinerari tècnic del cultiu del tomàquet en ecològic”, va anar adreçada al públic amb coneixements previs sobre el cultiu del tomàquet. L’objectiu de la sessió va ser fer un repàs de com fer una bona gestió del cultiu i de com afrontar les plagues i malalties que l’amenacen.