Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

La subvenció de 2,7 milions d'euros del govern central permetrà afrontar millores a fins a 9 elements patrimonials vinculats al Camí Ignasià a Manresa

La subvenció de 2,7 milions d'euros del govern central permetrà afrontar millores a fins a 9 elements patrimonials vinculats al Camí Ignasià a Manresa


10/12/2021

El Consell de Ministres ha aprovat l’atorgament a Manresa d’una subvenció de 2.713.851,73 euros que serviran per finançar elements de patrimoni històric d’ús turístic del Camí Ignasià a la ciutat. La injecció econòmica es destinarà a millorar elements patrimonials com l’Antic Col·legi de Sant Ignasi, la Torre de Santa Caterina,  el Pont Nou, el carrer del Balç o itineraris per a vianants a l’entorn de l’entrada sud, entre altres. Aquest migdia, l’alcalde i el regidor de Turisme han presentat els detalls dels ajuts i els imports de cadascuna de les actuacions i han posat en valor el significat que té, més enllà del suport econòmic, el reconeixement de la petjada ignasiana com un actiu turístic de primer ordre.

 

Manresa és el punt d’arribada del Camí Ignasià, l’itinerari que parteix d’Azpeitia (Euskadi) i que Ignasi de Loiola va recórrer fa 500 anys. El patrimoni històric de la ciutat vinculat a aquest Camí rep ara una important injecció econòmica, de de 2.713.851,73 euros, que es destinarà a 9 elements patrimonials significatius. La significativa quantitat que arriba a Manresa forma part del paquet de 109,8 milions en ajudes que aquest dimarts el Consell de Ministres va aprovar per tal de destinar-lo a rehabilitació de patrimoni històric d’ús turístic.

 

Aquest migdia, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet Piqué, han presentat els detalls de l’ajuda i els elements patrimonials als quals anirà destinat. Tots dos han posat manifestat la satisfacció per la important injecció econòmica, que ha estat fruit d’un esforç que s’ha dut a terme per presentar i convèncer de la vàlua i el potencial turústic del projecte de Manresa 2022 i del conjunt del Camí Ignasià. L’alcalde i el regidor han posat en valor el fet que amb la concessió de l’ajut, el producte turístic vinculat a la petjada ignasiana s’equipara a d’altres de més consolidats, com ara el Camí de Sant Jaume, que també rep un important finançament, o bé diverses ciutats de l’estat que estan reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat. 

 

Pel que fa a Manresa, els elements patrimonials que rebran suport econòmic són els següents:

 

a)     Antic Col·legi de Sant Ignasi – Centre d’Acollida de Pelegrins: es contempla la restauració estructural de l’edifici, la construcció dels nous accessos i l’execució museogràfica del nou Museu de Manresa i Museu del Barroc de Catalunya.

 

b)     Torre de Santa Caterina – mirador: s'ha programat una intervenció per retirar les antenes instal·lades als murs de la torre, restaurar l'edifici i construir a l'interior de la torre una estructura independent que constitueixi un mirador sobre la ciutat i el Cardener. 

 

c)     Torre de Santa Caterina – jaciment arqueològic del convent de Sant Cristòfol: L'Ajuntament de Manresa ja ha dut a terme accions per estudiar el jaciment, amb la voluntat que els propers passos serveixin per fer-lo visitable i integrat dins de l'àmbit de l'arribada del Camí Ignasià.

 

d)     Itinerari connexió Pont Vell amb el transport públic: La proposta permet completar l'itinerari de vianants entre el Pont Vell, la porta d'entrada del Camí Ignasià a la ciutat i l'Estació de ferrocarril del Nord (Adif). 

 

e)     Itinerari del Pont Vell a la font de Sant Pau: La proposta que es fa és consolidar el camí de servei actual i adaptar-ne el ferm. En aquest punt, per permetre el trànsit segur de persones pel costat del riu Cardener, cal recuperar l'escullera existent al marge esquerre de manera que es pugui ampliar el camí per a vianants sense necessitat que aquests baixin a la carretera de Barcelona per seguir el curs en direcció a la font de Sant Pau. Aquest tram és la connexió entre el camí de Sant Ignasi i el Camí de Sant Jaume. 

 

f)      Itinerari de la Font de Fans a la Creu del Tort: Recuperació i adequació del camí que puja des del riu Cardener fins a la Creu del Tort passant per la Font de Fans. El projecte contempla la construcció de diverses rampes i dues escales per salvar el desnivell, a més de la millora de la urbanització del camí i el mirador.

 

g)     Entorn de la capella de Sant Marc i de la Cova: Adequació del camí que surt del Pont Vell i la capella de Sant Marc i s'enfila fins al santuari de la Cova vorejant el carrer Sant Marc i el camí de la Cova. Consisteix a millorar l'espai públic, eliminar restes d’antigues edificacions i replantar vegetació. També es preveu una actuació per millorar la mobilitat i l'accessibilitat amb vehicles al santuari i la dignificació de la plaça del Santuari.

 

h)     Pont Nou: Reparació de fissures i esquerdes als paraments vistos. Es tracta de la tercera fase, després que el 2015 ja s’executés la reparació de la base de les piles del pont i la protecció davant la soscavació; i la impermeabilització, drenatge i substitució del paviment i reposició de serveis.

 

i)      Carrer del Balç: s'ha xecutat una intervenció general de millora, que es basa en la renovació del paviment i de les xarxes de serveis.

 

*Podeu consultar els detalls dels projectes i el finançament que s’hi destinarà en aquest enllaç.

 

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha celebrat que el projecte Manresa 2022, iniciat el 2014, “ha estat l’argument per construir un relat potent a l’entorn del turisme, el patrimoni i la projecció de la ciutat, un relat que ha arribat, que ha agradat i convençut, i fins i tot és capaç de captar suports econòmics”. En la mateixa línia, el regidor Joan Calmet ha remarcat el gran potencial del conjunt del Camí Ignasià i ha afirmat que la ciutat de Manresa continuarà sent l’element tractor per treballar per la consolidació i difusio d’aquest projecte, conjuntament amb tots els territoris per on passa, alhora que seguirà treballant per millorar l’oferta turística de la ciutat, per exemple amb la nova oficina de Turisme que s’està construint a la plaça Major, el suport als agents turístics locals i la consolidació d’un equip de turisme que treballa els 365 dies de l’any.