Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Comença l'enderroc de la Carpa del Riu, que permetrà impulsar la millora del tram central del Parc del Cardener

Comença l'enderroc de la Carpa del Riu, que permetrà impulsar la millora del tram central del Parc del Cardener


05/04/2021

Els treballs tenen un pressupost de 97.455,44 euros i una durada prevista de dos mesos. L’enderroc de la Carpa del Riu és un pas important i previ per a la prevista urbanització d’aquest tram del Passeig del Riu —entre la plaça del Mil·lenari i el pont de Sant Francesc—, una actuació per a la qual hi ha una partida reservada de 365.000 euros en el Pressupost d’enguany.

 

 

Aquest dimarts, 6 d’abril, l’Ajuntament de Manresa ha iniciat els treballs d’enderroc de l’antiga discoteca anomenada Carpa del Riu, situada al Passeig del Riu, una actuació important que permetrà millorar la connectivitat en aquest entorn i impulsar la millora del Parc del Cardener, un dels grans objectius recollits en el pacte de govern i al Pla d’Actuació Municipal (PAM), aprovat recentment. Així ho ha destacat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, en l’atenció que avui s’ha fet als mitjans de comunicació, coincidint amb l’inici de l’enderroc.

 

La Carpa del Riu va ser construïda l’any 1994 i va tancar portes el 29 de setembre del 2018 després de 25 anys en funcionament, un cop finalitzada la concessió atorgada a l’empresa privada que la gestionava. L’edifici té una superfície construïda de 981 m2, tots en planta baixa, i no té cap element històric, artístic o arquitectònic que calgui conservar. En ser un sòl vinculat al riu, aquest espai juga un paper clau en la continuïtat del parc del Cardener, tant pel que fa als usos de lleure urbà com en la connectivitat biològica del corredor fluvial.

 

Els treballs tenen un pressupost de 97.455,44 euros i una durada prevista de dos mesos. Dins de l’àmbit de l’obra hi ha diversos arbres que es conservaran (bàsicament desmais i xiprers), i el col·lector d’aigües residuals de la ciutat, que també passa per sota l’indret. Finalitzat l’enderroc, l’espai restarà net i sense obstacles, garantint la correcta evacuació de les aigües de pluja. La superfície de l’espai es condicionarà amb material granular (tot-u artificial). També es condicionarà la barana existent i se n’instal·larà una de nova en un tram en què falta.

 

Durant l’actuació es prohibirà l’estacionament de vehicles del Passeig del Riu a partir del carrer de Folch i Torres i es mantindran els recorreguts per a vianants.

 

 

Millora del Parc del Cardener


L’enderroc de la Carpa del Riu és un pas important i previ per a la prevista urbanització del tram central del Passeig del Riu (entre la plaça del Mil·lenari i el pont de Sant Francesc), actuació per a la qual hi ha una partida reservada de 365.000 euros en el Pressupost de 2021, i que entre altres actuacions permetrà refer la zona d’aparcaments situant els vehicles a tocar de la calçada (actualment la vorera queda entre el carrer i els vehicles).

 

El Parc de Cardener, entre el pont Nou i el pont Vell, forma part de l'anomenada Anella Verda de Manresa, que engloba un conjunt d'espais lliures al voltant de la ciutat amb grans valors socials, ambientals, productius agraris i paisatgístics. Aprofitar els marges del riu Cardener per a l'ús lúdic i de passeig compatibilitzant-ho amb la recuperació de la vegetació de ribera és un dels reptes de l’Ajuntament per als propers anys.

 

Des de l’any 2000 s’han portat a terme diverses actuacions específiques a la llera del riu Cardener per millorar l’estat de conservació de la ribera del riu en la zona compresa entre l’eix Transversal i el Pont del Congost, destinant-hi a l’entorn d’1,1 milions d’euros, finançats a través de l’ACA, fons estatals i pressupost de l’Ajuntament de Manresa.

 

Al marge esquerre del riu Cardener, en l’àmbit comprès entre el canal de la fàbrica dels Panyos i la llera del riu Cardener, des del pont Nou fins a la fàbrica dels Panyos, l’actuació es va centrar en la retirada dels horts existents, en la revegetació del bosc de ribera i en l’adequació d’una nova zona de lleure pels ciutadans. També es van retirar els residus i els abocaments, i es va arranjar i senyalitzar el camí.

 

Al mateix marge esquerra del Cardener, entre 135 metres aigües amunt de la resclosa de la Pirelli i fins al Pont Nou, es va realitzar una altra actuació en la qual també es van retirar horts, es van arranjar terrenys, es van estabilitzar talussos, es va condicionar un corriol, es va instal·lar una barana de protecció i es van plantar arbres i arbustos de ribera. Una mica més al nord, també es va realitzar una actuació de retirada de canyes i plantació de vegetació de ribera. A l’entorn del pont Nou, es va condicionar un espai per al joc, a través d’un pressupost participatiu ciutadà.

 

Pel que fa al marge dret del riu, davant les instal·lacions esportives del Congost, es van comprar i enderrocar les edificacions construïdes a la riba del Cardener (casa de 100 m2 i magatzem de bombones de butà de 11.765 m2) i es va crear una zona humida amb vegetació de ribera, a més a més d’estabilitzar talussos, instal·lar una barana de protecció i condicionar el camí.

 

Posteriorment, es van realitzar jornades de participació ciutadana en diversos trams del riu per conscienciar a la ciutadania:

 

-       Jornada de participació ciutadana a l’entorn del parc Vidal. Es va fer el 2017 i el 2018, juntament amb la Fundació Rosa Oriol. Es van netejar residus de l’espai, es van retirar canyes i es va fer una plantació popular de vegetació de ribera, amb 120 nous arbres i arbustos.

 

-       Plantada popular a l’entorn de la zona del pont Vell. Any 2018. Juntament amb l’Agrupament Escolta Cardenal Lluch. Es van plantar148 arbres. Els escoltes es van fer càrrec del manteniment de l’espai, amb el reg dels arbres durant els mesos posteriors a l’actuació.

 

-       Neteja de la riba del riu - Neteja Let's Clean up Europe, en el tram del parc Vidal. Any 2018. Es va fer juntament amb Joves Nucli antic, un programa Creu Roja, d'educació en medi obert, en el mateix indret on s'havia fet la plantada amb la fundació Rosa Oriol. Es van retirar deixalles de l'entorn, i es va fer un taller de construcció de caixes niu.

 

-       Neteja de llera - Neteja Let's Clean up Europe, al riu Cardener. Any 2019. Juntament amb Joves Nucli Antic  i amb un grup d'aficionats al Geocaching, es van fer dues accions de retirada de deixalles de l'entorn del riu.

 

 

Per aquest 2021 es prepara una nova jornada de Neteja Let's Clean up Europe a l’entorn del riu, però també en altres punts de la ciutat.