Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

El Mercat del Tomàquet a Puigmercadal, amb 750 quilos venuts, culmina una Festa del Tomàquet condicionada per la Covid-19 però amb els objectius assolits

El Mercat del Tomàquet a Puigmercadal, amb 750 quilos venuts, culmina una Festa del Tomàquet condicionada per la Covid-19 però amb els objectius assolits


24/07/2020

La reivindicació de la pagesia del Bages i dels restauradors de la comarca ha tornat a tenir una bona resposta de la ciutadania en  la quarta edició de la Festa del Tomàquet. Avui, prop de 500 persones han comprat fins a 750 quilos de tomàquets de quilòmetre zero directament als productors, al Mercat del Tomàquet.  Malgrat les dificultats derivades de la pandèmia, la valoració de l’organització és molt positiva.


 

 La plaça Puigmercadal de Manresa ha acollit aquest dissabte el Mercat del Tomàquet, amb sis pagesos de la comarca venent el seu producte més preuat i que ha estat lat traca final de la Festa del Tomàquest d’aquesta setmana. La gran humitat d’aquesta primavera ha fet que la producció de tomàquet hagi disminuït, però ni això ni la pandèmia no ha estat impediment perquè la plaça de Puigmercadal rebés, durant tot el matí, un bon nombre de visitants amb voluntat comprar tomàquets. Els pagesos han atès un total de 495 persones, i han venut fins a 750 kg de tomàquets. Aquest any, també s’ha pogut comprar oli, el producte convidat de la festa, i llavors de tomàquet, proporcionades per l’Era (Espai de Recursos Agroecològics).

 

També hi ha hagut presència dels paradistes del mercat de Puigmercadal, que han ofert descomptes en el seus productes, i del projecte Supercoop, que ha exolicat a totes les persones interessades la ubicació del futur supermercat cooperatiu i el funcionament de la iniciativa.

 

La procedència dels visitants era majoritàriament la ciutat de Manresa (el 81% del total), però també s’han atès persones de la resta de la comarca del Bages (8%), d’altres comarques de la Catalunya central (8%) i de la resta de Catalunya (4%). Durant el mercat s’han sortejat tres lots de tomàquets

 

La quarta edició de la Festa del Tomàquet del Bages ha superat amb èxit les dificultats derivades de Covid-19. Per primer cop, s’han dut a terme diverses activitats telemàtiques, amb una assistència notable, i les activitats presencials previstes s’han pogut dur a terme complint les mesures de seguretat establertes. Després de mesos preparant la festa amb una gran incertesa, els organitzadors valoren molt positivament haver-la pogut dur a terme, convençuts que era tan o més necessària que mai.

 

La setmana va començar amb l’estrena del showcooking de la cuina del tomàquet a través de la plataforma youtube, que va comptar amb la presència de 112 persones en directe. En aquest acte, conduït des de la Fundació Alícia, 6 cuiners de restaurants diferents van explicar el plat que elaborarien pel sopar de dijous. Al llarg de la setmana, aquest vídeo ja ha tingut vora 400 visualitzacions i es pot continuar consultant a l’enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=mbduE3yvIQ0&feature=youtu.be

 

El dimarts, va ser el dia dels pagesos. Es va fer una visita al matí, a les explotacions del Xavier Torras i el Joan Borrós, situades a les partides de Mas de’n Pla i Mas Terrós, i una altra visita a la tarda, als camps de Can Calafell i les Arnaules de Viladordis. Les visites, dutes a terme pel Parc de la Séquia, es van completar amb una caminada per l’entorn del canal i una explicació de la Séquia i els seus usos. Cadascuna de les sortides va tenir una participació de 20 persones, el màxim que s’havia establert per complir amb la normativa sanitària de la Covid.

 

Un altre dels actes interessants , va ser la tercera jornada agroecològica de la Catalunya Central, en la que enguany, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va organitzar un intercanvi d’experiències entre diversos Supermercats Cooperatius que s’estan establint a nivell català. La jornada, feta on-line, va tenir 35 assistents e

 

Dijous va ser el torn de l’escola agrària de Manresa que, amb la jornada “Itinerari tècnic del cultiu del tomàquet en ecològic”, va plantejar l’ABC de les cures al conreu més apreciat de l’horta. La jornada va penjar el cartell de complert, amb la presència de 56 persones de diversos punts de la geografia catalana.

 

Aquell mateix dia, al vespre, va tenir lloc un dels actes estrella de la setmana, el Sopar del Tomàquet. Per primer cop, i per complir millor amb les mesures de seguretat, el sopar no es va fer al Parc de la Seu, sinó que es va traslladar al Mas de la Sala, de Sallent, refermant així la vocació comarcal de la festa, tal com va afirmar l’alcalde de la població, Oriol Ribalta, que va donar la benvinguda a l’acte, juntament amb Nani Sala, xef del Mas de la Sala, i Pol Huguet, regidor de Ciutat Verda de Manresa.

 

La setantena de persones que van assistir al sopar, van poder degustar sis plats, elaborats pels cuiners de Cal Magre de Callús, Le Clandestin de Navàs, el Kursaal de Manresa, l’Hostal Soler de Sant Joan de Vilatorrada, l’Alberg de Castelladral i el propi Mas de la Sala. El fil conductor del menú va ser, un cop més, el tomàquet, però enguany acompanyat de l’oli del Bages com a producte convidat, a més de diversos vins de la Denominació d’Origen Pla de Bages. Per tal de repartir els plats entre els assistents, es va comptar amb l’ajuda d’un grup de voluntaris de la Xarxa de Suport Mutu de Manresa, que va recollir menjar, donacions i els beneficis del sopar per a continuar desenvolupant la seva tasca social.

 

Tant dimecres com divendres es van dur a terme tastos i actes publicitaris per carrers concorreguts de Manresa, per tal d’animar la ciutadania a comprar productes locals i a assistir al mercat de dissabte.

 

Durant el mes d’agost, la festa continuarà amb la celebració del Mes del tomàquet, en què diversos restaurants de la comarca se sumen a la festa oferint tomàquets del Bages en els seus menús i cartes.

 

La Gran Tumakada clourà la festa extraient les llavors dels tomàquets que serviran per regenerar el banc de llavors d’Esporus. En aquest cas, l’activitat està organitzada per l’Era, Espai de recursos agroecològics .

 

La festa es planteja com un projecte integral de diversos sectors de la ciutat per la dinamització agrària, però també de la restauració e la comarca. Està impulsada per l’Ajuntament de Manresa conjuntament amb el Consell Comarcal del Bages, MengemBages, Escola Agrària de Manresa, revista Proper, parc de la Sèquia, Alícia, Fundació Catalunya la Pedrera, Bages Impuls, Mercat Puigmercadal i Agrupació de Defensa Forestal del Bages.