Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

El dissabte 16 de març es farà una jornada participativa sobre el futur del Cardener

El dissabte 16 de març es farà una jornada participativa sobre el futur del Cardener


06/03/2019

L’objectiu de la jornada, mab la participació d'expers i entitats vinculades, és consensuar amb la ciutadania els possibles usos que pot tenir en un futur el riu.


 

El riu Cardener és un dels elements estructuradors i emblemàtics del municipi de Manresa. Actualment, ja és un espai molt valorat per la ciutadania, tot i que per motius ben diferents: històrics, naturals, esportius, lúdics, etc.

Des de l'Ajuntament de Manresa es vol obrir un debat sobre els usos del riu Cardener i les seves ribes, per tal de posar en una mateixa taula les visions diverses que hi ha sobre el usos del riu i trobar quines es prioritzen i com es compaginen.

La jornada comptarà amb les ponències de diversos experts i l’opinió d’entitats que tenen relació amb el riu. També  s’hi farà una dinàmica participativa per consensuar possibles usos del curs fluvial, i la seva localització.

Les xerrades pretenen situar als assistents sobre quins són els límits possibles de les actuacions, i donar la la informació existent a l’entorn del riu: estudis, projectes...En destaca la intervenció del Marc Ordeix, coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis que exposarà el treball de diagnosi i propostes de conservació i millora del riu Cardener al seu pas per Manresa, que va fer durant el 2018 a petició de la regidoria d’entorn natural de l’Ajuntament de Manresa.

 

Programació de la jornada, al Casal de les Escodines

El debat es realitzarà al Casal de les Escodines, en format matinal de treball, en horari de 9 a 13.30 h amb el següent programa:

9.00 h. Acreditacions

9.15 h. Benvinguda

9.30 h. Antecedents. Exposició d’estudis fets i normatives existent.

- Classificació urbanística del Cardener. Zones d’inundabilitat. Ricard Torres. Cap del servei d’urbanisme de l’Ajuntament de Manresa

- Estat ecològic del riu. Marc Ordeix, coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis 

- El riu i l'adaptació al canvi climàtic. Pol Valero.  Cap del servei de medi ambient i sostenibilitat. de l'Ajuntament de Manresa

- Patrimoni cultural a l'entorn del riu. Mercè Argemí. Tècnica de patrimoni de l'Ajuntament de Manresa

- Projectes a l'entorn del Cardener. David Closes. Cap del servei de projectes urbans i d'infraestructures territorials de l’Ajuntament de Manresa

 

10.45 h. Taula rodona: què n’esperen les entitats del Riu Cardener?


Amb la participació de:

-          Jaume Torras. Meandre

-          Joan Caler. Club Atlètic Manresa

-          Francesc Comas. Centre d’Estudis del Bages

-          Ignasi Cebrian. Institució Catalana d’Història Natural

11.45 h Pausa cafè

12.00 h. Treball en grups

13.00 h.Posada en comú

13.30 h. Tancament de la jornada

La matinal ha de servir com a primer pas per a arribar  consensos a l’entorn del Cardener, que permetin planificar i prioritzar les actuacions a fer al riu, cercar recursos per dur-les a terme i acordar els agents que hi han de participar.

Les inscripcions a la jornada es poden fer a www.anellaverdamanresa.cat