Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Ajuntament de Manresa millora l'espai verd de Santa Clara, entre els barris de les Escodines i la Balconada, i s'acosta als 2.000 arbres plantats aquest mandat

L'Ajuntament de Manresa millora l'espai verd de Santa Clara, entre els barris de les Escodines i la Balconada, i s'acosta als 2.000 arbres plantats aquest mandat


31/03/2023

Durant els darrers quatre anys, a Manresa s’han plantat 1.166 arbres nous i se n’han reposat 749. Amb nous recursos i el nou contracte de reposició d’arbrat i manteniment s’ha aconseguit reduir un terç el nombre d’escocells buits a la ciutat.

 

 

L’Ajuntament de Manresa ha enllestit els treballs per millorar l’espai verd annex al Convent de la Santa Clara, entre els barris de les Escodines i la Balconada. L’actuació ha consistit en la plantació de 43 nous arbres -25 unitats d’acer saccharinun i 18 unitats d’acer platanoides-   i s’ha completat amb la instal·lació de la xarxa de reg amb l’objectiu d’assegurar la seva supervivència i aconseguir uns recorreguts agradables i d’ombra en aquesta zona. Aquesta ha estat l’actuació més destacada del conjunt d’actuacions dutes a terme amb el pressupost de 2022 per a millores d’espais verds.

Una altra plantada important finalitzada s’ha fet al Parc del Cardener, al camí que queda per sota de la pista d’Atletisme del Congost, entre el Pont del Gas i el Pont Nou. En total s’han plantat 45 unitats de Populus alba ‘Bolleana’. També cal destacar la plantada d’arbres enllestida darrerament sota l’antiga Carpa del Riu, on s’han plantat gairebé un centenar de plançons (22 unitats de Tamarix Africana, 22 de Populus Alba, 22 de Salix Elaegnos, 10 Cornus Sanguinea, 10 de Salix Alba i 10 de Fraxinus Angustifolia).

A més a més d’aquestes actuacions, la regidoria de Ciutat Verda ha finalitzat una altra plantació de 13 arbres a l’Escola Serra i Hunter -3 Prunos serrulata “Kanzan”, 1 Pyrus calleryana “Chanticleer”, 6 Tilia Tomentosa i 3 Auesculus Hippocastanum-, una actuació que s’emmarca dins el projecte d’enverdiment dels patis escolars adreçats a proporcionar ombra i refrescar l’ambient i millorar la salut dels infants.

Aquests treballs se sumen a les darreres actuacions de plantades d’arbres al jardí de Casa Caritat, a l’Escola Puigberenguer, a la carretera del Pont de Vilomara –entre els carrers Sant Blai i Roger de Flor-, a l’avinguda dels Països Catalans, a la riba del Cardener aigües avall de l’Eix del Cardener  o al nou tram urbanitzat del passeig del Riu, entre el Mil·lenari i el Pont de Sant Francesc”.

 

Plantació d’arbres per embellir tres rotondes

Així mateix, s’han fet una plantació d’arbres a tres rotondes amb l’objectiu d’embellir l’entrada de la ciutat a mesura que aquest arbrat vagi creixent. En representació de l’Anella Verda de Manresa a cada rotonda s ha plantat una espècie autòctona del Bages. En concret, a la rotonda de l’avinguda dels Països Catalans, davant comissari de Mossos,  s’hi han plantat alzines;  i a  les dues rotondes de la carretera de Viladordis, roures i freixes, respectivament.

 

Plantació d’arbres a Can Font

Aquesta setmana ha finalitzat també la plantació de 30 arbres al Parc de Can Font -17 Platanus x hispanica (plàtan) 13 Juglans regia (noguer).  Els arbres s’han situat en dues fileres:  els plàtans a la filera més propera a l’antic traçat de la Séquia i  els noguers a la filera que delimita el recorregut d’accés al parc. Aquesta actuació forma part de les propostes prioritzades del Consell de Districte Nord per millorar les zones de lleure del Parc de Can Font.

Manresa guanya 1.166 arbres els últims quatre anys

Un dels objectius de la regidoria de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa per aquesta legislatura és fer que la ciutat guanyi verd urbà amb l’objectiu de vetllar per la salut, la qualitat de vida, la mitigació del canvi climàtic i la biodiversitat així com promoure una nova cultura del manteniment del verd a la ciutat, més sostenible i amb més beneficis per a la comunitat, amb un aire més net, aportant frescor, generant ombra i fent més acollidor l’espai públic.

Amb aquesta voluntat els darrers quatre anys (2019-2023),  l’Ajuntament ha plantat un total 1.166 arbres nous i se n’han reposat 749. La xifra total d’arbres nous i reposats ha estat de 1.915 arbres, dels quals 963 s’han plantat durant la temporada 2022-2023. Així mateix, durant aquest mateix període s’ha aconseguit rebaixar en un terç el nombre d’escocells buits a la ciutat.

Un altre dels grans objectius de la regidoria de Ciutat verda ha estat la millora i renovació de l’arbrat de la ciutat. La tardor de 2019 es comptabilitzaven a la ciutat prop de 900 unitats que calia reposar perquè havien mort per diverses causes -manca de reg adequat, inadaptació, ventades, accidents  i vellesa...-.

A partir de 2021, l’Ajuntament va crear una nova partida pressupostària i ha anat introduint millores en els nous contractes de manteniment amb les empreses externes que han permès tenir més recursos per capgirar aquesta  situació, ja sigui amb més operaris per al reg manual o per noves instal·lacions de reg automàtic. Aquestes mesures han fet que, en aquests moments, el nombre d’escocells buits estigui al voltant dels 600 -un inventari dinàmic de baixes i altes-  que es preveu continuar reduint de forma progressiva.

Des de  la Unitat de Parcs i Jardins també informen que durant aquests últims quatre anys, gràcies als nous criteris de jardineria, han crescut de forma natural prop d’un miler de nous arbres entre els Panyos i el Pont Nou, especialment de les espècies  Populus alba (àlbers) i alguns Fraxinus Angustifolia (freixes).

 

(*) El regidor Pol Huguet explica les característiques dels arbres plantats al president de l’AV Balconada, Juan Carlos Colchero Mallado; i la presidenta de l’AV Escodines, Carme Carrió Salabarnada