Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Ajuntament de Manresa restaurarà la Torre de Santa Caterina i hi construirà un mirador a dins per contemplar la ciutat

L'Ajuntament de Manresa restaurarà la Torre de Santa Caterina i hi construirà un mirador a dins per contemplar la ciutat


14/02/2023

L’Ajuntament obrirà la setmana vinent el concurs públic per triar l’empresa que executarà el projecte, que permetrà recuperar l’antiga fortificació, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i que és emblema del final del Camí Ignasià. Els treballs tenen l’objectiu de revertir les patologies que actualment afecten la torre i d’obrir-la al públic com a lloc on poder contemplar la ciutat, amb la instal·lació d’una escala amb plataforma circular que actuarà de mirador. Les obres tenen un cost de 246.233 euros, provinents dels fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i d’una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat.

 

L’Ajuntament de Manresa ja té a punt el projecte de restauració i construcció d’un mirador a la Torre Caterina, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Monument Històric i un important valor del conjunt patrimonial de Camí Ignasià a la seva entrada a la ciutat. És previst que la setmana vinent s’obri el concurs públic per contractar l’empresa que durà a terme aquestes obres.

 

Aquest migdia, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha presentat el projecte als peus de la torre, acompanyat del regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet Piqué, i de la regidoria de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols. Podeu veure una imatge simulada de la intervenció en aquest enllaç.

 

Els treballs permetran restaurar i consolidar l’edificació original, amb l’objectiu d’aturar-ne la degradació i de revertir les patologies que actualment l’afecten. A la vegada, l’actuació dotarà la ciutat d’un nou mirador, amb la construcció a dins de la torre d’una estructura composta d’una escala de cargol acabada amb una plataforma circular al nivell superior del capçat de la torre.

 

El projecte també preveu la retirada dels elements que ara estan instal·lats als murs de la torre —tensors, estructures auxiliars, quadres elèctrics, antenes, etc.—. Pel que fa al pal de la bandera, quedarà integrat a la nova estructura. Un cop retirats aquests elements, que actualment perjudiquen la preservació del bé, es procedirà a la neteja i restauració dels paraments interns i externs de la torre, amb l’extracció de morters de ciment, la retirada de vegetació, el tractament contra la presència de líquens i el control de la salinització que provoca el desgast de la pedra, la reintegració i consolidació de la pedra deteriorada, la consolidació de les juntes entre els elements constructius i  la neteja de grafitis, entre altres. Així mateix, es durà a terme una intervenció arqueològica a l’interior de la torre, prèvia a l’excavació del subsòl per a la instal·lació de l’estructura del mirador.

 

El projecte té un pressupost de 246.233 euros (IVA inclòs), provinents dels fons Next Generation —en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR)— i d’una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat. És previst que les obres s’iniciïn aquest 2023.

 

El projecte s’inspira en una proposta que l’artista visual Marc Sellarès va fer el 2017, en la qual proposava una escala amb mirador a dins de la torre —entre altres intervencions—, que en aquell moment no es va materialitzar per falta de pressupost.



Una torre d’origen militar construïda el 1836

 

La Torre de Santa Caterina porta el nom del turó on se situa. D’origen militar, va ser construïda durant la primera guerra Carlina, el 1836. Gràcies a la seva situació geogràfica, és una de les principals referències visuals de la ciutat de Manresa. Forma part de la xarxa de punts d’interès de l’Anella Verda de Manresa i diversos dels seus recorreguts senyalitzats hi passen. La Torre de Santa Caterina és també la porta d’entrada a la ciutat del Camí Ignasià, l’indret per on Ignasi de Loiola va arribar a Manresa enguany fa just 500 anys.

 

 

Un projecte que es complementarà amb l’Espai Quico Mestres Angla

 

La restauració de la Torre de Santa Caterina es complementarà, als seus exteriors, amb el nou Espai Quico Mestres Angla, que es va anunciar el passat mes de juny. Es tracta d’un espai d’homenatge que envoltarà la torre amb una estructura que dibuixa una lletra ‘Q’ (de Quico) i que s’ha dissenyat amb la voluntat que sigui un lloc d’interpretació de la ciutat i la comarca. En aquests moments, s’està ultimant la redacció del projecte final, que és previst que s’aprovi ben aviat amb la voluntat que les obres es puguin fer també enguany.

 

Quico Mestres Angla (Manresa 1948 – 2013) va ser un reconegut arquitecte i urbanista, impulsor d’una transformació urbana innovadora. Va ser l’autor del primer Pla General d’Ordenació Urbana de Manresa de la democràcia,  que va realitzar entre el 1975 i el 1981. Als anys 90, va treballar a l’Ajuntament de Sabadell, on va dirigir la redacció del Pla General d’aquest municipi, el 1992. El 1995 va retornar a l’Ajuntament de Manresa, on va ser el responsable tècnic del desenvolupament del nou Pla General de 1997. Des de l'àrea d'Urbanisme, va dirigir i gestionar projectes rellevants per la ciutat, com la plaça Sant Domènec, la revitalització del Centre Històric, la façana sud, el teatre Kursaal, la urbanització del sector de Les Bases o la implantació de la FUB.

 

 

(*) Peu de foto: L'alcalde de Manresa (al mig) amb el regidor Joan Calmet Piqué i la regidora Anna Crespo Obiols