Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Ajuntament de Manresa inicia a l'Escola Puigberenguer un projecte d'enverdiment de patis escolars

L'Ajuntament de Manresa inicia a l'Escola Puigberenguer un projecte d'enverdiment de patis escolars


09/01/2023

  • L’actuació consisteix en la plantació d’arbres en el pati escolar amb l’objectiu de crear espais més agradables i saludables, que proporcionin ombra, frescor i color, que permetin fer classe els dies calorosos i eduquin els infants en la cura de la natura.

 

Arbres per fer ombra i refrescar l’ambient, millorar la salut dels infants en netejar l’aire de contaminants, crear espais agradables i tranquils on fer classe els dies calorosos, educar els infants en la cura de la natura i observar com evoluciona al llarg de l’any. Són els objectius principals d’un projecte per enverdir els patis escolars que ha iniciat l’Ajuntament de Manresa a l’Escola Puigberenguer. L'actuació ha estat presentada avui per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; pel regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, i per representants de l'equip directiu i de l'Associació de Famílies d'Alumnes de l'Escola Puigberenguer.

Els treballs d’enverdiment del pati escolar tenen un pressupost de 15.769 euros i consisteixen en la plantació 9 freixes (Fraxinus angustifolia) i 6 til·lers (Tilia tomentosa) a la zona del pati de terra de davant el gimnàs, una extensa àrea sense ombra, i 2 pereres de flor (Pyrus calleriana ‘Chanticler’ ) i 2 cirerers de flor (Prunus serrulata ‘Kanzan’) en una altra zona del pati.

L’actuació preveu també la instal·lació del reg automàtic i la millora del sòl d’alguns dels arbres que ja hi ha plantats al pati i tenen problemes per créixer, perforant uns cilindres al seu voltant, buidant-los de la terra existent i omplir-los amb graves. La direcció de l’Escola Puigberenguer, amb la col·laboració de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA), preveu completar els treballs amb la plantació d’arbustives aromàtiques al voltant dels arbres.

Aquest projecte neix la tardor de l’any 2021 del treball i la voluntat conjunta de la Regidoria de Ciutat Verda per  impulsar progressivament millores de jardineria destinades als infants, un dels grups més vulnerables als efectes de les onades de calor i que més valoren el contacte amb la natura, i de la direcció i l’AFA de l’Escola Puigberenguer, especialment arran de la pandèmia, d’avançar en la línia de repensar els patits escolars i fer-los espais més agradables.

Aquesta iniciativa és un pas més per donar resposta també a les demandes de la proposició aprovada per unanimitat en el Ple Municipal de l’Ajuntament de Manresa del setembre passat –amb el suport de 27 centres escolars, associacions de famílies (AFA) i entitats de la ciutat-  per convertir els entorns escolars en àrees de protecció de la salut de la infància i que aposta, entre altres accions, per revegetar els patis escolars amb arbrat i plantes que proporcionin ombra, frescor i color a aquests espais per tal que millorin la qualitat de l'aire i esmorteeixin el soroll.


Es destina un pressupost de 50.000 euros per al 2023

Davant de l’interès d’altres escoles de la ciutat en aquest projecte per enverdir els patis escolars, la regidoria de Ciutat Verda ha inclòs una partida específica de 50.000 euros en el pressupost per a l’any 2023. Properament, amb la participació de la regidoria d’Ensenyament, es valoraran al llarg de l’any les propostes que facin arribar els centres escolars i s’estudiaran quins els són els patis escolars que més els convé aquestes millores per aplicar-les durant l’hivern del 2023-24.

Després de l’actuació a l’Escola Puigberenguer, pròximament està prevista també una plantada d’arbres a l’Escola Serra Hunter.

En el marc d’aquesta línia de treball, el novembre passat, l’Ajuntament de Manresa va iniciar  un projecte per enverdir els entorns escolars, que va consistir en la plantació d’una cinquantena d’escocells propers a les escoles Bages i Ítaca. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que l’alumnat s’ocupi tant de les plantes seves com de les que hi ha a l’espai públic. Aquesta iniciativa pretén fomentar la corresponsabilitat dels joves  en la cura de l’espai públic i contribuir a educar l’alumnat en nocions bàsiques d’horticultura i en la importància de les zones verdes en els espais urbans, pel seu valor ecològic i social.
 

(*) Fotografia: L'alcalde Marc Aloy Guàrdia, el regidor Pol Huguet Estrada i representants de l'equip directiu i de l'AFA de l'Escola Puigberenguer, al pati on s'ha fet la plantació d'arbres.